← Terug
Shop
Groenteabonnement
Rondleidingen
Cursussen
Cadeaubon
Beleven
Rondleidingen
Boerderijwinkel
Klimaateieren
Leren
Cursussen
Residenties
Workshops
Huren
Bedrijfsuitje
Vergaderen
Lunch en diner
Dag op ’t Gagel
Bomen
Kwekerij
Investeren
Word mede-eigenaar
Bedrijfsplan

Residenties

EAT

“Eten is een agrarische daad”
– Wendell Berry

In Nederland, en veel andere landen in het globale noorden, verbouwen we ons eigen voedsel niet meer en eten we weinig plantaardig. Als samenleving zijn we extreem afhankelijk geworden van wereldwijde voedselketens en extractieve landbouw voor onze voedselvoorziening, zonder te beseffen dat we afhankelijk zijn van deze systemen. Bovendien hebben we de neiging om niet te onderzoeken wat de gevolgen van onze huidige voedselsystemen zijn voor het welzijn van de ecosystemen die al het leven op aarde mogelijk maken, inclusief onszelf.

Met regeneratieve landbouw kunnen we verbazingwekkend voedzame, smaakvolle, lokale en seizoensgebonden voeding verbouwen. Maar op de een of andere manier kiezen we toch vaak gemak boven lekkerheid en gezondheidsvoordelen. We bezoeken supermarkten en restaurants die onze boodschappen voor ons doen en bestellen indirect zo bij grote, internationale groothandels. Ons voedsel is de verbinding met onze omgeving kwijtgeraakt en wij zijn de verbinding met ons voedsel kwijtgeraakt.

Koks staan ​​aan het front van de verandering van de eetcultuur. Ze zijn ambachtelijk, producerend, creatief, praktisch en gericht op voeding. Deze residentie haalt de kok uit de groothandelsmarkten en nodigt hem of haar uit om terug te keren naar de tuin om zichzelf en anderen te voeden met zijn of haar vaardigheden en intuïtie. We hebben koks nodig die een nieuwe eetcultuur inspireren waarin we met de seizoenen eten, zodat we onze landschappen weer kunnen omvormen tot veerkrachtige, gezonde ecosystemen.

“Lokalisatie van voedsel is het stapsgewijze proces van het herstellen van de regionale teelt en productie van voedzaam, authentiek voedsel. […] Er is misschien geen andere activiteit die een groter scala aan goedheid voor leven, gezondheid, water, kinderen en de planeet omvat.”
– Paul Hawken, Regeneration: Ending the Climate Crisis in One Generation

Deze residentie is geschikt voor mensen met een fundamentele culinaire opleiding of een sterke professionele achtergrond in de restaurantbranche. We nodigen koks uit die leergierig zijn en bereid zijn om boeiend onderzoek te doen dat inspireert tot een transitie naar regeneratieve voedselsystemen en -culturen. De koks die deelnemen aan het residentieprogramma stellen het huidige systeem ter discussie en begrijpen de kracht van voedsel in het veranderen van de wereld. Ze zullen ook samenwerken met FARM-residenten om hun begrip van het belang van een nieuwe eetcultuur te verdiepen.

Een volledig overzicht van het EAT-residentieprogramma, de aanmeldings- en selectieprocedure en onze jury vind je in dit document.

De OPEN CALL voor EAT voor 2025 is inmiddels gesloten en de nieuwe residentieperiode 2026 wordt eind 2025 aangekondigd. Heb je vragen? Stel die dan via erf@gagel.nl.

RECONNECT

“Alle bloei is wederzijds”
– Robin Wall Kimmerer

We leven in een tijd van crises. De klimaatcrisis, sociale onrechtvaardigheid en het verlies van leven zijn allemaal aanwezig en worden erger. Als je goed kijkt, zijn ze ook met elkaar verbonden. Ze wijzen allemaal op een crisis in onze cultuur. Wij – mensen uit het globale noorden – cultiveren al eeuwenlang een koloniale, extractieve cultuur die inherent destructief is. Onze cultuur is gebaseerd op scheiding – natuur van cultuur, individu van individu, mens van andere wezens. We cultiveren onthechting van elkaar, de bodem en de rest van het leven. En hoe meer mensen uit verbinding zijn, hoe abstracter ander leven wordt en hoe makkelijker het is om ze uit te buiten.

Regeneratie zou ons een alternatieve weg kunnen bieden: een weg waarin we ons opnieuw verbinden met de plek, elkaar en het leven. Regeneratie is jezelf bij elke daad en beslissing die je neemt afvragen of het tot meer leven leidt. En om die vraag überhaupt goed te stellen, hebben we een wederkerig wereldbeeld nodig. We moeten beseffen dat wanneer we goed voor anderen zorgen – planten, dieren, microben en mensen – we ook goed voor onszelf zorgen.

Veel inheemse culturen weten al eeuwen dat we in een onderling verbonden wereld leven waar we voor moeten zorgen. Sterker nog, als je kijkt naar de enorme verscheidenheid aan wereldbeelden, beschouwen ze bijna allemaal alle levensvormen als heilig en eren ze de wijsheid van het hart en de handen evenzeer als de wijsheid van het hoofd.

Dit roept de vraag op hoe wij hier weer in verbinding kunnen gaan leven. Hoe bouwen we een regeneratieve cultuur op, met eigen regels, sacramenten, talen, instellingen en rituelen die het leven bevorderen? Hoe worden we weer ‘inheems’ gaan leven zonder culturen van anderen toe te eigenen? En hoe zou dat er uit kunnen zien in de Europese context van de 21e eeuw?

Een volledig overzicht van het RECONNECT-residentieprogramma, de aanmeldings- en selectieprocedure en onze jury vind je in dit document.

 

FARM

“Regeneratieve landbouw is meer dan slechts een alternatieve strategie; het vertegenwoordigt
een fundamentele verandering in de relatie van onze cultuur met de natuur.”
– Charles Eisenstein

Industriële landbouw – gekenmerkt door intensief ploegen, overbegrazing, monoculturen, dierenleed, pesticiden en kunstmest – is nog steeds de norm in Europa. Daardoor leven we in een tijd van extreem verlies aan leven door de vernietiging van ecosystemen en uitputting van de bodem.

Binnen dit conventionele systeem zijn de boeren het verdienmodel geworden voor grote bedrijven en wordt voedsel voornamelijk wereldwijd gedistribueerd in plaats van lokale gemeenschappen te voeden. Bovendien daalt de voedingswaarde van het voedsel dat door conventionele landbouw wordt geproduceerd enorm en zijn pesticiden en plastic onderdeel geworden van onze dagelijkse maaltijden.

Wereldwijd veroorzaakt industriële landbouw het verlies van 30 voetbalvelden aan vruchtbare, levende bodem per minuut. Voedselsystemen die het leven vernietigen, kunnen ons niet voeden. Uitgeputte bodems zijn niet langer bestand tegen stijgende temperaturen, extreme droogte of regenval en kunnen dus geen leven ondersteunen. Tenzij ze geregenereerd worden.

Regeneratieve landbouw biedt een nieuw, praktisch perspectief op hoe mensen landschappen kunnen creëren die rijk zijn aan voedsel én leven. We hebben meer regeneratieve boeren nodig om nieuwe voedselsystemen te bouwen die zich richten op het voeden van alle levensvormen, het herbouwen van ecosystemen en het creëren van gezonde leefgebieden voor alle wezens die in onze landschappen leven.

Deze residentie is bedoeld voor regeneratieve boeren die op het punt staan ​​hun eigen regeneratieve initiatief of bedrijf te starten, of er al aan deelnemen, en op zoek zijn naar manieren om hun regeneratieve begrip te verdiepen of te verbreden, zowel in theorie als in de praktijk. Ze zullen dit doen door intensief en veelzijdig te werken op boerderij ‘t Gagel, terwijl ze diepgaande feedback krijgen op hun eigen voorstellen of plannen. De boeren zullen ook samenwerken met EAT-residenten om hun begrip van het belang van een nieuwe eetcultuur te verdiepen.

Een volledig overzicht van het FARM-residentieprogramma, de aanmeldings- en selectieprocedure en onze jury vind je in dit document.

De OPEN CALL voor FARM voor 2025 is inmiddels gesloten en de nieuwe residentieperiode 2026 wordt eind 2025 aangekondigd. Heb je vragen? Stel die dan via erf@gagel.nl.