Iedereen kan mede-eigenaar worden van ‘t Gagel, jij ook!
Je kunt investeren in ’t Gagel door certificaten te kopen. Dat kan al vanaf € 500,- (5 certificaten). Zodra je investeert word je mede-eigenaar van ’t Gagel, help je de transitie naar regeneratieve landbouw versnellen én profiteer je van een gezonde winstuitkering. Je kunt direct certificaten kopen door hiernaast het ‘investeringsproces venster’ in te vullen.
Bedrijfsplan
Onze missie met Lenteland-boerderij ‘t Gagel is het faciliteren van leven door landbouw. De drie strategieën van deze Lenteland-boerderij zijn boeren (ww), verbinden en ontvangen. Deze vertalen zich concreet in de 9 bedrijfslijnen: tuin, fruitgaard, boomkwekerij, dieren, cursussen, activiteiten, camping, horeca en winkel.
Alle bedrijfslijnen versterken de missie en visie en voeden elkaar. We verkopen de groenten en eieren voor 250 huishoudens en 8 restaurants vooral lokaal en regionaal, de 40 ton fruit van de fruitgaard en 400.000 bomen uit de boomkwekerij worden regionaal en nationaal afgezet. De regeneratieve cursussen, activiteiten, camping, horeca en winkel worden nationaal en internationaal aangeboden. Op ’t Gagel komt een unieke lokale, nationale en Europese gemeenschap samen. De boerderij is een vliegwiel voor mensen om zelf met regeneratie aan de slag te gaan.
Ons plan is ambitieus: per 2028 willen wij een winstgevende coöperatie zijn. Dit zijn onze belangrijkste financiële mijlpalen:
Wil je ons hele bedrijfsplan inzien en meer lezen over onze plannen? Klik dan hier!
Hoe werkt het?
‘t Gagel is een Lenteland-boerderij. Stichting Lenteland heeft de grond en gebouwen van ‘t Gagel voorgefinancierd en een lokale coöperatie opgericht: Gemeenschapsboerderij ‘t Gagel coöperatie U.A. De grond en gebouwen zijn eigendom van deze lokale coöperatie, en Stichting Lenteland heeft een hypothecaire lening aan de ‘t Gagel verstrekt die de coöperatie gaat aflossen. Met de exploitatie en jouw investering lossen wij de lening aan Stichting Lenteland – voor de aankoop en opstart van ‘t Gagel – af. Lenteland voorfinanciert met het terugbetaalde geld weer nieuwe regeneratieve boerderijen in Nederland en zo groeit de beweging verder.
Van je investering is 80% waardevast; dit gaat naar de grond en gebouwen. Op dit deel kun je een inflatiecorrectie ontvangen en onder bepaalde voorwaarde kun je dit bedrag terugkrijgen. De andere 20% gaat naar de exploitatie van ’t Gagel. Met die exploitatie verwachten we vanaf 2028 winst te maken. De winst wordt eerst gebruikt om de lening bij Lenteland af te lossen. Als hieraan voldaan is, gaan mede-eigenaren meedelen in de winst. Wil je weten hoe het precies geregeld is? Lees dan hiernaast onder ‘documenten’ de statuten van ’t Gagel.
Als mede-eigenaar word je actief betrokken bij de boerderij. Je ontvangt van ons kwartaalupdates, neemt deel in de ALV en we organiseren speciale dagen voor certificaathouders. Uiteindelijk is geld voor ons een middel om samen met jullie te bouwen aan een veerkrachtige regeneratieve wereld, waarin verbinding met elkaar, ons voedsel en ‘t Gagel centraal staan.
Organisatie
‘t Gagel is een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid (U.A.). Dit betekent dat de leden van de coöperatie niet aansprakelijk zijn voor het handelen van de coöperatie en dat investeerders nooit meer dan hun inleg kunnen verliezen. De boeren, Stichting Lenteland en de certificaathouders zijn allen lid van de coöperatie en onder hen wordt het creatief, juridisch en economisch eigenaarschap gesplitst. Dit zorgt ervoor dat boerderijen weer gemeengoed worden van verschillende leden:
Lid A: De boeren (Ricardo, Anne, Daan en Roos) hebben creatief eigenaarschap en nemen als ondernemers operationele beslissingen op de grond
Lid B: Stichting Lenteland borgt dat de boerderij trouw blijft aan de missie en het toepassen van regeneratieve principes, ook 7 generaties vooruit
Lid C: Investeerders kopen certificaten en worden mede-eigenaar van de boerderij. De lening aan Lenteland wordt afgelost met de opbrengst uit exploitatie en de verkoop van certificaten.
Er zijn nog meer ledentypen mogelijk voor aanverwante ondernemers, CSA-leden, buren en oud-boeren. Meer informatie over het Lenteland-model vind je op www.lente.land.