Bodemzicht & 't Gagel

Bodemzicht landt op boerderij ‘t Gagel

Een Europese regeneratieve hub, sterk verankerd in de Achterhoek

Wij zijn boeren voor ’t leven: het faciliteren van leven door landbouw staat centraal in alles wat we ondernemen op de boerderij: telen, ontvangen en verbinden.

Als boer en als consument kun je direct bijdragen aan een landschap vol met leven. De oogst van de boerderij is niet alleen vitaal voedsel, maar ook een gezonde bodem, biodiversiteit, een betrokken gemeenschap, geïnspireerde mensen en zelfs een gezonde economie, ook voor toekomstige generaties.

Dat doen we door te werken volgens de principes van het Lenteland-model, waarin de grond waarop we verbouwen vrijgekocht wordt door de gemeenschap, en waarin zowel boer als burger verzekerd zijn van een toekomstbestendige investering. Meer informatie over hoe jij mee kunt doen vind je hier.

Boerderij en Stichting Bodemzicht, die de afgelopen jaren in Malden hebben gepionierd, zijn verplant naar ’t Gagel en groeien daar verder als Lenteland-boerderij. Daan Houwers en Roos Burger gaan samen met Ricardo Cano Mateo en Anne van Leeuwen ondernemen op deze nieuwe boerderij in Lochem. Het bestaande team gaat ook mee naar deze nieuwe plek. Samen bloeien we verder in een nieuwe organisatie op deze prachtige Lenteland-boerderij.

’t Gagel is een historische boerderij op 45 hectare grond in Lochem. In de 19de eeuw groeide hier de wilde gagel volop in moerasachtige veenweides. Daar dankt de boerderij, die in 1865 is gebouwd door een huisarts, haar naam aan. Het land is daarna ontgonnen tot alle wilde gagel uit het landschap verdween. Daarna is er generaties lang geboerd. Ons doel is om de geschiedenis van de plek te eren, terwijl we de wilde gagel weer overal laten bloeien op de boerderij.

Hier nemen we het stokje over van Dinant en Ria Brunsveld. We willen hen in het bijzonder bedanken voor alle overdracht aan kennis en inzichten en de hulp bij het opstarten.

Ons plan

Op ‘t Gagel in Lochem willen we laten zien dat regeneratieve landbouw ook op deze schaal kan werken. Er wordt een productielandschap aangeplant met groentetuin, dieren, regeneratieve akkers, bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen. En zelfs een boomkwekerij. 

We zetten hier niet alleen in op voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, maar ook op educatie en recreatie. De boerderij zal fungeren als ontmoetingsplek en internationaal leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa.

Regeneratieve landbouw

Een regeneratieve manier van boeren groeit levende bodem, vangt CO2 af, bouwt gemeenschappen, vergroot de biodiversiteit en zorgt voor een eerlijk inkomen voor de boer. We werken voor sociale, ecologische en economische winst. Deze vorm van landbouw bouwt voort op het werk van pioniers uit de biologische en biodynamische beweging. Het heeft nog veel diepere wortels in eeuwenoude inzichten die inheemse gemeenschappen in de praktijk brachten, in het westen vaak gelabeld als permacultuur, en in het werk van zwarte pioniers, zoals George Washington Carver.

 

Rondleiding

Bezoek in ruim 2 uur onze boerderij en leer meer over de ‘no-dig market garden,’ holistische begrazing, boomkwekerij en de laatste ontwikkelingen op de boerderij. En stel je vragen over regeneratieve landbouw.

We telen voor het leven op ‘t Gagel: we streven naar meer dan alleen ‘niet uitbuiten,’ wij komen juist wat brengen als boeren. Zo werken we doorlopend aan een betere bodem, meer biodiversiteit, een gezonder klimaat, smaakvol eten, waardevolle gemeenschappen en een eerlijk inkomen voor de boer. De tijd die we besteden aan het geven van rondleidingen is tijd die we niet kunnen besteden aan werken op het land, daarom vragen we hier een vergoeding voor (kinderen kunnen altijd gratis mee met hun ouders/verzorgers, maar let wel op: de rondleiding is niet zo geschikt voor jonge kinderen).

De vergoeding die wij vragen is minimaal €15 p.p. (kinderen gratis). Indien je meer ruimte in je portemonnee hebt, kun je zelf kiezen wat je extra zou willen bijdragen aan onze missie. Campinggasten die op ‘t Gagel staan kunnen de rondleiding voor €10 p.p. boeken.

Boek een tour via deze link!

Zie de PDF onder ‘leren’ voor meer informatie betreft de mogelijkheden en tarieven voor het boeken van een tour op maat.

Groenteabonnement

Iedereen uit omgeving Lochem, Vorden en Eefde kan een groenteabonnement bestellen bij ons, die we vanaf half juni t/m november (23 weken) zullen aanbieden (volgend jaar beginnen we al in mei).

Meld je nu alvast aan voor een groentepakket en ontvang de meest verse en vitale oogst uit je directe omgeving! Met onze groenten eet je de wereld een stukje mooier, terwijl je er zelf gezonder van wordt. Ook kun je er wekelijks zes kakelverse eieren van onze blije buitenkippen bij krijgen.

Je kunt het pakket afhalen bij ons op de boerderij, of bij het verslokaal van Burgerboerderij de Patrijs in Lochem, Eefde of Vorden.

Bestel je wekelijkse groentepakket via de knop hieronder.

Groenteabonnement

Kamperen

Ervaar de boerderij van binnenuit en dompel je onder in onze kleinschalige voedselboscamping in aanbouw.

Op onze boerderijcamping kun je met je tentje, busje of caravan overnachten onder de sterrenhemel en tussen de groeiende biodiversiteit op het veld. Wil je een luxe ervaring dan is de historische Theekoepel met eigen bostuin te boeken voor 2 personen.

Je kunt als gast op onze boerderij op bepaalde dagen in het hoogseizoen ontbijt en boerenlunch bestellen, en terecht in onze boerderijwinkel voor verse producten van het land.

Prijzen:
tentplek €24
caravan/busje €30
ingerichte belltent – 2p  €65
theekoepel suite – 2p  €139

Reserveren kan via roos@gagel.nl / 06-17834505

Reserveren

Boomkwekerij

In de boomkwekerij gebruiken we de techniek van ‘air pruning’, waardoor de boompjes snel veel wortels creëren, goed aanslaan en vrij jong de grond in kunnen. Het assortiment bestaat uit uniek inheems plantgoed en plantgoed gericht op agroforestry en voedselbossen. We kweken maximale diversiteit, dus unieke bomen en struiken zijn bij ons te verkrijgen!

Meer informatie en prijzen: daan@gagel.nl

De boomkwekerij

Leerplek

Met cursussen, evenementen en rondleidingen wordt iedereen uitgenodigd zelf met regeneratie aan de slag te gaan.

’t Gagel brengt lokale, nationale en Europese regeneratieve gemeenschappen samen. Boeren, burgers, wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en beleidsmakers ontmoeten elkaar in deze hub op weg naar een regeneratieve (agri)cultuur.

Ontdek wat jij zelf kunt doen én hoe we samen kunnen bouwen aan een samenleving met meer leven! Meer informatie: anne@gagel.nl

Aanbod leerplek

Klimaateieren

We verkopen unieke klimaateieren van onze 249 kippen, die door middel van holistische begrazing over de velden mogen foerageren in onze speciaal daarvoor ontworpen kipmobielen. Ze activeren de bodem, stimuleren plantengroei en genieten van het meest vitale dieet vol bodemleven! En ze mogen bij ons een lang leven hebben.

Vanaf juni 2024 zullen we een boerderijwinkel opstarten, en tot die tijd kun je dagelijks langskomen op de Gageldijk om onze verse en kleurrijke eieren te kopen.

Meer producten