Titel van artikel 3
Titel van het artikel
Lenteland opent dit voorjaar de vierde regeneratieve boerderij in Nederland in Lochem, Gelderland. Met 45 hectare is dit de grootste boerderij, waarmee de coöperatie laat zien dat deze manier van boeren ook op grotere schaal mogelijk is. Lenteland zet hier niet alleen in op voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, maar ook op educatie en recreatie. De boerderij gaat namelijk fungeren als ontmoetingsplek en internationaal leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa.
Internationale leerplek
Voor iedereen die aan de slag wil met regeneratieve landbouw is de boerderij een belangrijke plek. Anne van Leeuwen: “Hier kun je ervaren waar regeneratie over gaat. We helpen allerlei verschillende mensen om aan de slag te gaan met regeneratie door middel van cursussen, presentaties, rondleidingen, residenties en workshops. Ons doel is om lokale, nationale en Europese boeren, chefs, kunstenaars, politici en wetenschappers met elkaar in contact te brengen om te ontdekken op wat voor manier ze kunnen bijdragen”.
Open model
De Lenteland boerderijen werken volgens een open model. Dit houdt in dat buurtbewoners en bezoekers kunnen meegenieten van de plek. Door een abonnement op de oogst, door de plek te bezoeken voor de winkel, een overnachting in het groen en allerlei activiteiten zoals velddiners en culturele programma’s. Ook is het mogelijk om mede-eigenaar te zijn van de boerderijen.
Veld-diners en voedselboscamping
Naast een oogst-abonnement kun je je ook opgeven voor de veld-diners die vanaf deze zomer worden georganiseerd. En als ’t wat laat wordt, blijf dan gerust slapen op de camping in het voedselbos. Roos Burger, een van de boerenondernemers: “Op de voedselboscamping ervaar je de boerderij van binnenuit. In de toekomst pluk je hier zo je ontbijt van de boom”.
Het belang van een gezonde bodem
Regeneratieve landbouw richt zich op het gezond maken van de bodem en het herstellen van het ecosysteem. De Lenteland boeren werken mee met de natuur, uiteraard zonder pesticiden en kunstmest. Ze verstoren de bodem zo min mogelijk en zorgen voor een grote diversiteit aan gewassen. Natuurlijke en culturele elementen worden in ere hersteld. Boeren-ondernemer Daan Houwers, zelf opgegroeid in de Achterhoek: “We willen de wilde gagel weer volop laten bloeien op de boerderij. Deze plant is kenmerkend voor het veengebied dat hier vroeger zat. En we brengen het coulisselandschap, dat zo kenmerkend is voor de Achterhoek, weer terug met houtwallen, elzensingels en hagen.”
Over Lenteland
Lenteland ontwikkelt samen met boeren en burgers regeneratieve boerderijen. Ze maken daarmee plekken beschikbaar voor ‘toekomstboeren’ die op deze manier voedsel willen produceren, maar geen toegang hebben tot grond. De boerderij levert aan de lokale markt en de gemeenschap rond de boerderij wordt betrokken bij de plek. Het zijn coöperaties waar iedereen mede-eigenaar van kan worden. Regeneratieve landbouw laat zien dat het produceren van gezond voedsel met veel voedingsstoffen hand in hand kan gaan met het herstellen van de biodiversiteit en het opbouwen van bodemleven.